وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای اینکه کشاورزی تجاری داشته باشیم بایستی به کشاورزی قراردادی روی بیاوریم. کشاورزی باید به صنایع غذایی متصل شده و تولید نیز باید بر اساس قرارداد باشد.
به گزارش ایسنا سیدجواد ساداتی نژاد با بیان اینکه در حوزه کشاورزی به دلیل شرایط اقلیمی و پتانسیل های آبی و خاکی ظرفیت های خوبی در کشور داریم، گفت:در حوزه منابع انسانی نیز بخش کشاورزی ظرفیت های خوبی از جمله دانشکده های کشاورزی، موسسات تحقیقاتی، تشکل ها دارد. از طرفی چهار و نیم میلیون تولید کننده در بخش کشاورزی فعال هستند که این نشان دهنده ظرفیت بزرگ در کشور است.
وی ادامه داد: بخش کشاورزی کشور قادر به تامین غذای ۸۵ میلیون نفر است و اگر درست از ظرفیتهای موجود در کشور استفاده کنیم می توانیم حتی بیشتر از این مقدار نیز تولید داشته باشیم.
وزیر جهادکشاورزی اضافه کرد: امروزه کشاورزان و دامداران علاوه بر اینکه تولید کنندگان و زحمت کشان این سرزمین هستند تولیدکننده عنصر قدرت نیز هستند، زیرا در دنیا غذا به عنصر قدرت تبدیل شده است. امروزه غذا ابزار حکمرانی است و کشاورزی تبدیل به ابزار قدرت و اقتدار است.
وی در ادامه و در پاسخ به این سوال که برای تامین نهاده های دام و طیور در کشور چه برنامه مشخصی دارید، گفت: یکی از نقاط ضعف صنعت طیور ما این است که بایستی مرغ اجداد را از خارج از کشور وارد کنیم. تجارب سال ۱۳۹۸ نشان داد که میتوانیم از این بخش مورد تهدید باشیم. بنابراین در وزارت جهاد کشاورزی در صدد این هستیم که مرغ لاین آرین را احیا و اصلاح ژنتیکی انجام دهیم.
ساداتی نژاد افزود: موضوع دیگر تامین جیره غذایی است در جیره غذایی وابسته به واردات هستیم. برنامهای که در دستور کار داریم افزایش تولید نهادههای دامی در کشور است. در سنوات گذشته برنامه ریزی های بسیاری در این زمینه انجام شده ولی این برنامهها نوسانات بسیاری داشته است. یعنی برنامه پایداری در این زمینه وجود ندارد. به همین جهت قصد داریم تولید داخل را تقویت کنیم اما این به معنی تامین صد در صد این نهادها نخواهد بود چون شرایط اقلیمی اینگونه ایجاب می کند.
به گفته وی در شرایط فعلی نیز تامین نهادهها با واردات انجام خواهد شد. بایستی ارز آن تامین شود و واردات صورت بگیرد. این موضوع را در جلسات بسیاری با نهادهای مربوطه از جمله بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه نیز مطرح کردیم.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه به سامانه بازارگاه نیز اشاره کرد و گفت: بسیاری از نقایص سامانه بازارگاه برطرف شده است و این سامانه امروزه توانسته جایگاه خود را در میان تولیدکنندگان باز کند. در حال حاضر یک مشکل در سامانه وجود دارد و آن هم تاخیر در رساندن نهاد به تولید کننده است. سعی داریم با برنامهریزی، مدت زمان رسیدن نهاده به دست تولیدکننده کاهش دهیم.
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: یکی دیگر از مشکلات در صنعت طیور توزیع مرغ بعد از کشتارگاه و حضور واسطه ها است. البته در این زمینه نیز برنامه هایی در دستور کار داریم تا با تمرکز بر روی کشتارگاهها و با استفاده از پرنده شمار و باسکول های دیجیتال بازار را رصد کنیم.
وی با بیان اینکه باید به کشاورزی و دامداری تجاری نگاه کرد و در این صورت قیمت مفهوم دار خواهد شد گفت: واحدهای تولیدی باید سودآور باشند. به همین جهت نباید قیمت ها دستوری باشند. زیرا اگر قیمت دستوری تعیین شده کمتر از قیمت تمام شده آن محصول باشد دیگر انگیزهای برای تولید کننده باقی نمی ماند. به همین جهت تعیین قیمت بایستی منطبق بر واقعیت باشد. قیمت غیر واقعی به تولید کننده ضربه میزند و در نهایت به نفع مصرف کننده هم نخواهد بود. حمایت از تولیدکننده حمایت از مصرف کننده است.
این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می کرد در ادامه به قیمت شیر خام نیز اشاره کرد و گفت: قیمت تمام شده هر کیلو شیر خام برای دامدار۶۴۰۰ تومان است و اگر کمتر از این مقدار خریداری شود تولید برای دامدار غیر اقتصادی است. عدد ۶۴۰۰ تومن که در شورای قیمت گذاری تعیین شده عددی منطقی برای حفظ تولید است و در ادامه زنجیره نیز باید تمهیداتی دیگری اندیشید.
وی همچنین به استفاده از نخبگان فعالان کشاورزی در تصمیم گیری ها و راهاندازی رصدخانه کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: یکی از عمدهترین مشکلات بخش کشاورزی عدم استفاده از فعالان این بخش است. بایستی از ظرفیت ذینفعان و فعالان و تشکل ها در تولید توزیع و بازاررسانی استفاده شود.
ساداتی نژاد در بخش دیگری از صحبتهایش به قانون تمرکز وظایف کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت:در همان دولتی که قانون تمرکز لغو شد، در اواخر دولت قانون تمرکز بازگردانده شد و این قانون فرصت خوبی برای وزارت جهاد کشاورزی است.
وی در پاسخ به این سوال که تعیین قیمت عادلانه خرید تضمینی محصولات کشاورزی همواره دغدغه کشاورزان بوده است و وزارت جهاد کشاورزی چه برنامههایی در این راستا دارد، گفت:تجربه خوبی در حوزه خودکفایی گندم داریم، اما امسال به دلیل خشکسالی از دیم زارهای گندم برداشتی حاصل نشد و مجبور هستیم حجم بیشتری گندم وارد کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه کشاورزی ما به دلیل خرده مالکی تجاری نیست، گفت: برای اینکه بتوانید کشاورزی تجاری داشته باشیم بایستی به کشاورزی قراردادی روی بیاوریم کشاورزی باید با صنایع غذایی متصل باشند. تولید باید با قرارداد باشد. یعنی بذری در زمین کاشته نشود مگر اینکه مشخص باشد دقیقاً برای کدام بخش استفاده می شود. همچنین بایستی الگوی کشت نیز اجرایی شود.
وی همچنین قیمت خرید تضمینی گندم در سال زراعی جدید را ۷۵۰۰ تومان اعلام کرد.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان با اشاره به اینکه مبارزه با رانت و فساد در وزارت جهاد کشاورزی جایگاه خاصی دارد، گفت: با برنامه ریزی هایی که انجام شده تلاش خواهیم کرد در حوزه مجوزها، قرار دادها و مناقصات شفاف سازی صورت بگیرد.
منبع: خبرگزاری ایسنا
دیدگاه ها